L’ AEPD multa amb 3M € l’elèctrica EDP per vulnerar la RGPD

13 set., 2021

L’Agència de Protecció de Dades ha imposat dos sancions de 1,5 milions d’euros cada una contra dos filials de l’elèctrica portuguesa EDP: EDP Energia i EDP Comercialitzadora.

La sanció  s’ha imposat per haver vulnerat alguns punts del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), concretament perno comprovar degudament que els representants dels seus clients no estaven acreditats correctament.

És a dir, un representant pot actuar en nom d’una persona per a donar d’alta un contracte, però no per acceptar comunicacions comercials si no s’ha acreditat explícitament.

La quarta major sanció de l’AEPD durant l’any 2020

L’AEPD adverteix en les seves resolucions que aquest tipus de pràctica genera els riscos de suplantació d’identitat, prejudicis econòmics o d’un altre tipus com a conseqüència del canvi de companyia subministradora de servei.

Per tant, aquest fet suposa la cancel·lació del contracte d’origen, el canvi de titularitat o la modalitat del contracte, sense cap tipus de consentiment.

Els 3 milions a EDP es converteixen immediatament en la quarta major sanció de l’AEPD en el que va d’any.

A finals de 2020 es va registrar una sanció al BBVA de 5 milions d’euros, al gener, una altra a CaixaBank de 6 milions, i al mes de març la més alta de la història, una a Vodafone de més de 8 milions.